Види та типи кухонного посуду для приготування їжі

Приготування їжіНа кухні є багато видів посуду. Для сервірування столу – тарілки, миски, блюда, салатниці, горнятка, склянки. Для приготування їжі – кастрюлі, сковороди. Окремо можна виокремити дошки для нарізання, кухонні лопатки, посудини для зберігання їжі. В інтернет-магазині iPosuda можна купить посуду Люминарк. Корисна інформація – як вибрати кухонний посуд для приготування їжі.

Каструлі

Якщо дозволяють кошти, можна купити набір каструль, також їх можна обрати окремо.  Велика, на 4 – 5 літрів каструля потрібна, щоб зварити суп. Каструля на 2 – 3 літри потрібна для приготування гарнірів та каші. Невелика посудина на 1 – 2 літри потрібна, щоби зварити яйця, а також для розігрівання страв. Сотейники схожі

Краще купувати посуд із товстим суцільним дном – вони довше зберігають тепло, менше деформуються. Зручно, коли стінки і дно каструлі мають антипригарні властивості. У такій посуді можна попередньо потушкувати м’ясо, овочі для супу і відразу ж залити бульйоном чи водою. Потрібно тільки врахувати, що тефлон, основна речовина, яку використовують в антипригарному покритті, може бути шкідливим для людини.

Емальований посуд не такий зручний, як посуд з антипригарним покриттям, однак він нешкідливий. Нешкідливі також керамічні каструлі, а також посуд із нержавіючої сталі.

Приготування овочів

Сковорідки

Для приготування різних страв бажано використовувати різні сковорідки:

  1. Велика сковорода потрібна для тушкування м’яса. Бажано, щоби вона була глибокою та з товстим дном.
  2. Середня сковорода потрібна для швидкого підсмажування овочів, приготування оладок, сирників. Бажано, щоби у неї були невисокі бортики, щоб було легше мішати і перевертати продукти.
  3. Невелика сковорода – для приготування омлетів.
  4. Млинцева сковорода має низькі бортики, і товсте дно (щоб добре зберігати тепло) її розмір відповідає розміру млинця, який буде на ній готуватися.

Посуд для обсмажування роблять з різних матеріалів:

  1. Чавунні сковороди як правило використовуються для приготування млинців, стейків, овочів-гриль та риби. Чавун має антипригарні властивості, тому для приготування страв потрібна мінімальна кількість жиру.
  2. Сковороди з алюмінію легкі, однак страва на них може пригоріти, тому при приготуванні потрібно використовувати багато тваринного та рослинного жиру.
  3. Сковороди з антипригарним покриттям (з тефлоновим покриттям) зручні, однак тефлон при високих температурах стає токсичним. Антипригарне покриття з часом стирається.
  4. Посуд із нержавіючої сталі здебільшого використовується у кафе і ресторанах. Щоби продукти на сковороді із нержавійки не пригоряли, олію потрібно наливати на розігріту поверхню (не потрібно перегрівати днище, інакше олія почне диміти).
  5. Алюмінієві сковорідки з керамічним покриттям, так звані “керамічні сковорідки”. На алюмінієву основу наноситься з двох сторін керамічне покриття, яке має антипригарні властивості (поверхню потрібно буде все рівно змащувати жиром). Така сковорода витримує більшу температуру, ніж посуд із тефлоновим покриттям, однак поверхня “боїться” перепаду температур. Якщо на днище лити холодне тісто при приготуванні млинців, з часом на поверхні можуть з’явитися тріщини. Не можна використовувати на газових та індукційних плитах.

Овочі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *