Щоб відпочинок був безпечним, до нього потрібно підготуватися. Потрібно зібрати якомога більше інформації про країну, традиції, і, звичайно, особливості харчування. Корисна інформація про їжу у Єгипті.
Їжа
Їжу у Єгипті можна поділити а шість видів:
- Місцеві страви. Багато м’яса – курятина і баранина, а також багато риби, як морської, так і річкової, з ріки Ніл. Єгиптяни їдять багато хліба, який є різних видів – паляниці, паляниці хрусткі (як сухарики), різні булочки. До хліба додають різні соуси, джеми, популярні супи-пюре. Їжа у єгипетському розумінні – хліб та додатки до хліба. Саме тому часто єгиптяни стають з часом достить повними (не всі, звичайно, але схильність до повноти у багатьох єгиптян є). Перевага арабської кухні – багато солодощів – торти, печеня. Єгиптяни не п’ють алкогольних напоїв (мусульмани взагалі не п’ють алкоголю, копти можуть випити зовсім небагато).
- Харчування в готелях. Багато гарнірів – макарони, рис. Яйця варені, яйця жарені, омлет. Багато місцевих фруктів.
- Європейське харчування, як спагетті із соусом, піца. Вважається розкішшю. В недорогих готелях спагетті подають як страву дня, іноді його роздає шеф овар, який очікує, що відвідувачі кафе будуть у захваті від цієї страви. У цій бідній країні європейська кухня – це дорога і екзотична їжа.
- Фастфуд в різних аквапарках. В аквапарках зазвичай годують фастфудом – піци, гамбургери, хотдохи, смажена картопля. Все хімічне (очевидно, так здешевлюють їжу), але діти в захваті, їм таке харчування подобається.
- Сухі пайки на екскурсіях. Булочки, джеми, соєва ковбаса.
- Морепродукти недорогі і хорошої якості – морська риба, великі креветки, кальмари. Морепродукти подають безкоштовно на морських екскурсіях (на всіх екскурсіях харчування входить у вартість). Також подають в готелях у спеціальні рибні дні, за окрему плату. Є спеціалізовані ресторани морепродуктів, у них їжа недорога, порції великі. Хургада і Шарм-ель-Шейх розміщені на березі Червоного моря. Тут багато риби, креветок, тому морепродукти завжди свіжі. Є місцеві ринки, на яких можна купити рибу, на цих базарах є кафе, в яких куплену рибу можна приготувати.
Напої
В готелях безкоштовно подають так зваий апельсиновий сік і так зване кардаде (їх називають “соки тан”). Швидше за все, це порошки, розведені водою. Чай, кава також хімічні. У п’ятизіркових готелях подають різнокольорові коктейлі, теж мабуть хімічні.
Кока-кола, фанта, спрайт мають місцеві аналоги, смак той самий.
Путівки до цієї країни недорогі, більшість грошей іде не готелю, а посередникам та авіаперевізнику. Іноді готелю залишається 50 доларів на тиждень, за ці гроші потрібно забезпечити функціонування готелю і харчування, часто – “все включено”. Звичайно, Єгипет – сільськогосподарська країна, тут продукти дешеві, однак доводиться ще більш здешевлювати їжу і напої за рахунок хімічних додактів.
Алкогольні напої в готелях подають місцевого виробництва. Місцевим алкоголем краще не зловживати, як і не зловживати алкоголем взагалі.
Безпека
В Єгипті постійна спека (продукти можуть швидко псуватися), вода подається з Нілу по трубах за 300 кілометрів (і тому вода не найкращої якості) може призвести до харчового отруєння.
Пити варто бутильовану воду, яку можна купити в будь-якому продуктовому магазині. Не варто пити воду з крана (навіть кип’ячену), навіть не варто її використовувати під час чищення зубів.
В цю країну потрібно взяти якомога більше шлункових таблеток (найраще – ніфуроксазид). Також можна взяти фуразалідон, він може допомогти у випадках, коли ніфуроксазид не допомагає. Бажано, щоби в аптечці був пробіотик, який потрібно зберігати в холодильнику. Можна взяти активоване вугілля (хоча у випадку отруєння варто відразу пити ніфуроксазид). Якщо у вас багато ліків, бажано на них мати рецепт від лікаря, оскільки на митниці (особливо єгипетській) можуть насторожено поставитися до великої кількості таблеток чи ампул у вашому багажі.
У випадку важкого отруєння звертайтеся до лікарів, телефони яких вказані у страхівці, оскільки навіть за лікування навіть незначного захворювання місцевий приватний лікар може взяти 1000 доларів.