Причини кислого смаку помідорів в теплиці

ТоматиЯк сумно часом усвідомлювати, що плоди вашої праці в результаті не виправдовують очікувань. Наприклад, томати виявляються настільки кислими, що годяться лише для заготівлі на зиму. Погана погода, брак підгодівлі або просто неправильне місце посадки часто є причиною того, що замість солодких овочів, якими славиться посаджений раніше сорт, виростає щось кваснеА, можливо, ви забули скористатися корисними добривами? І так, щоб з’ясувати причину цього неприємного явища, необхідно проаналізувати технологію посадки і зрозуміти, що ви робите неправильно.

Причина

Всього існує кілька основних причин, які можуть привести до поганого результату:

  1. Неприродні умови
  2. Сильний погодний вплив
  3. Невірно вибрано місце або час для посадки
  4. Поганий грунт
  5. Недотримання агротехніки
  6. Відсутність підгодівлі
  7. Обраний неправильний сорт

Умови вирощування

ОвочіУмови вирощування-досить важливий фактор, сильно впливає на результат. Наприклад, необхідно дотримувати правильний полив: кореневища томатів проникають досить глибоко, тому поливати кожен день і по трохи не має сенсу. Полив повинен бути якісний і глибокий, а вода для нього повинна бути теплою і заздалегідь відстояною. Також, під час зав’язі, поливи слід проводити частіше, а ще, якщо занадто велика температура в теплиці не зникає з-за легкого грунту.

Не варто забувати і про сонячне світло — його недолік обов’язково згубно позначиться на кінцевому результаті, адже сонце — запорука накопичення в плоді сухих речовин, і, отже, цукрів.

Не менш важливий аспект хороших умов вирощування томатів — чудова вологість. Зверніть увагу, вона повинна становити 60-70%, щоб біохімічні процеси проходили без запізнення, а вуглеводи розподілялися в бік солодощі і цукристості плода. Під час цвітіння бажано проводити обприскування слабким розчином марганцівки.

Сильний погодний вплив

ФермаЩе однією причиною, чому помідори виростають кислими, є погода. Якщо літній сезон виявився надто дощовим, то томати відчувають нестачу сонця і надлишок вологи одночасно.

У такому випадку рекомендується накрити овочі знімним навісом, а також зробити додаткову підгодівлю калієм. Важливо, що підгодівлі необхідно вносити позакореневим методом, адже в погану погоду коріння набагато гірше засвоюють корисні речовини.

Неправильно вибране місце або час для посадки

Як відомо, солодкий смак помідори неможливий, якщо кущ знаходився менше 8 годин на добу під сонячними променями, тому вибирайте ділянки з високою освітленістю. Теплиця дуже часто скорочує обсяг сонячного світла, тому матеріал, з якого вона зроблена, повинна бути відповідним. На першому місці за пропускаемости світла скло, а на другому — полімери (поглинає близько 15% сонячного світла).

Висаджувати томати в теплицю можна не раніше початку травня, а на відкритий грунт на 2-3 тижні пізніше. Температура повинна становити безпосередньо 12-15 градусів тепла.

Також, причиною кислих помідорів може стати не дотримане міжряддя. Пам’ятайте – на одному квадратному метрі має розташовуватися не більше 4 томатних кущів, інакше їм просто не вистачить поживних речовин.

Поганий грунт

Часто помідори виростають кислими через невідповідного грунту: перевищена його кислотність. Тому, якщо на своїй території ви спостерігаєте зайвий зростання таких бур’янів, як щавель, подорожник або хвощ, то про це варто задуматися.

Прийнятний показник для томатів становить 6,5-7Ph. Також, необхідно кожні три роки вносити 150-200 грамів вапна на м2, якщо грунт піщаний. Якщо ж він глинистий, то вносять 400-600 грамів раз в 6-9 років. Вапно можна замінити чимось іншим, але ідеальний варіант — деревна зола. Вона не тільки знизить кислотність грунтів, але і підвищити калийность. Золи необхідно додавати вдвічі більше, ніж вапна.

Слід пам’ятати, що, висаджуючи кущі на одному і тому ж місці з року в рік, ви недобираєте мінімум 30% врожаю, а про гарний смак думати і зовсім не має сенсу — помідори з великою часткою ймовірності будуть кислими. Слідчо, сівозміну просто необхідний. Універсальна суміш для томатів виглядає так:

  1. Земля з саду — 1 частина
  2. Перегній тварин — 1 частина
  3. Пісок річковий — 1 частина
  4. Визрілий компост-2 частини

Також, створюючи цю суміш, в кожне відро варто додати по одній ложці суперфосфату і один стакан пічної золи. В ідеалі вона повинна провести зиму в незамерзаючому приміщенні, а якщо такої можливості немає, то відстоятися два тижні перед використанням. Під час посадки старий грунт видаляється з теплиці і засипається заздалегідь заготовлений, а туди вже садиться розсада. При такому розкладі, томати точно порадують вас своєю цукристістю і смаком.

Недотримання агротехніки

Ще однією причиною кислих помідорів може бути неправильна агротехніка. І так, ось кілька основних правил по догляду за культурою:

  1. Якісний і глибокий полив повинен проводитися 1-2 рази на тиждень. Кожному кущу під час дозрівання потрібно близько 7-9 літрів рідини.
  2. Зверніть увагу, що під час дозрівання також потрібно внести хоча б одну підгодівлю під кущ. Вона повинна містити в собі калій і фосфор.
  3. Проводите своєчасне провітрювання теплиці.
  4. Не варто забувати і про час збору. Потрібно дати томатам повністю дозріти на кущі: шкірка повинна стати більш червоною, а м’якоть — більш м’якою. При вирощуванні на відкритому ґрунті слід збирати томати до заморозків, а якщо вони застали вас зненацька і шкірка ще зеленого кольору, то необхідно дати можливість дозріти їм в більш теплому місці. Покладіть помідори в будь-яку ємність і накрийте тонкою тканиною. Також, іноді перевертайте їх. Через кілька днів смак стане набагато краще, а шкірка — червоно.
  5. Ті, хто займається вирощуванням томатів, давно зрозуміли, що чим менше плодів на одному кущі, тим вони більше і смачніше. Не забувайте в потрібний момент обрізати зайві пагони, а також зав’язі.

Відсутність підгодівлі

Одним з важливих аспектів успішного збору врожаю є підгодівля. Кислі помідори часто стають такими через надлишок або нестачу будь-яких речовин. Існує безліч корисних сумішей, які точно не будуть зайвими, наприклад:

  1. Монофосфат калію-відмінний варіант підгодівлі. Він містить в собі не тільки калій, але і фосфор. Для поливу використовують 15% – й розчин, а для обприскування 2% – й. Під кущ вводиться одна четверта відра, а всього в сезоні може бути максимум дві підгодівлі з перервою в два тижні.
  2. Суперфосфат і калієва селітра. Дана підгодівля використовується не пізніше, ніж за місяць до зняття врожаю. Необхідно розвести 20 грамів селітри і 2 столових ложки суперфосфату в 10 літрах рідини.
  3. Сульфат калію. Для кореневого підживлення даною речовиною одну його ложку розчиняють у відрі води, а для позакореневого-1 грам в літрі води. Пам’ятайте, що його не можна змішувати з доступними джерелами фосфору (Це суперфосфат або деревна зола).
  4. Гуманат натрію. Зазвичай, розчиняють 1 грам на 10 літрів води. Він дозволить рослині не тільки добре запилюватися, але і перенести перепади температури, а також зацвісти швидко і своєчасно.

Не можна забувати і про графік підгодівлі: наприклад, азотні добрива можна використовувати тільки на початку процесу вирощування помідорів. Також, за весь сезон вирощування кількість підгодівлі не повинно бути більше 4-5 разів. Завжди слід пам’ятати, що хімія — далеко не самий кращий спосіб домогтися солодкого смаку і цукристості, так як хороша агротехніка і правильно підібраний сорт набагато важливіше.

Вибраний неправильний сорт

Різних сортів томатів багато, тому до вибору слід підійти грунтовно. Є група окремих сортів, основними рисами яких є підвищена цукристість і солодкий смак. Наприклад: трояндочка, Абрикос, Хан, Тая, Помаранчевий гігант, гігант Чорноморський або Король Сибіру. Вибравши один з них, ви точно не помилитеся.

Ми сподіваємося, що після прочитання цієї статті, кислі помідори більше не є вашою проблемою, а нові сорти завжди будуть радувати приємним смаком і високою цукристістю. Вчасно вжиті заходи — застава збору гарного врожаю з року в рік, а неприємний смак — це проблема, яка легко вирішується.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *